Кои са най-големите скандали с инфлуенсъри?

Кои са най-големите скандали с инфлуенсъри?

Вижте най-запомнящите се скандали в инфлуенсър маркетинга.

Published: преди 2 години

За повечето бизнеси, инфлуенсър маркетингът е ефикасният начин да постигнат приоритетни цели, като популяризиране на бранда и увеличаване на продажбите.

И ако днес познаваме инфлуенсър маркетинга като топ тенденция, заобикаляща ни отвсякъде, то през годините той еволюира, повлиян от редица фактори, в това число - и от разтърсващи скандали. Именно тези скандали и последствията от тях, оформиха бранша такъв, какъвто го познаваме.

Вижте някои от най-запомнящите се скандали с инфлуенсъри, които трансформираха инфлуенсър маркетинга и дадоха нова насока в бъдещото му развитие:

 

  • Logan Paul и скандала с “Гората на самоубийствата”

Logan Paul е един от топ инфлуенсърите в световен мащаб, с повече от 17 млн. абоната в YouTube и с над 16 млн. последователи в Instagram. Известен е с комедийните си скечове и забавни видеа.

Запазеният му “комедиен стил” обаче достига лимита на 31 декември 2017 г., когато Logan публикува видео от японската гора Aokigahara, известна като “Гората на самоубийствата”. В клипа, влогърът заснема разходката си с други влогъри и гид из гората, в която се натъква на тялото на човек, извършил самоубийство. Гледката и цялата ситуация явно не смущават Logan и той без проблем публикува видеото (заедно с първичната си реакция) в YouTube канала си, където само за ден е видяно от милиони хора. Още на следващия ден, влогърът изтрива противоречивото видео, но това не го спасява от най-големия скандал в кариерата му. Logan е засипан от критики и гневни реакции, заради неприличното съдържание, което е крайно неподходящо за аудиторията му, състояща се главно от тийнейджъри и деца.

От своя страна, YouTube също оцени съдържанието, като нарушаващо условията на платформата и се извини на близките на жертвата. Logan Paul също публикува няколко пъти в социалните мрежи, че се разкайва за постъпката си и обеща, че ще се старае да дава по-добър пример на милионите си фенове в бъдеще.

Извинението на Logan Paul относно скандала с “Гората на самоубийствата”

 

  • PewDiePie и упреците за расизъм

Felix Kjellberg, както е истинското име на може би най-богатия (и популярен) влогър в света PewDiePie, има над 60 млн. абоната в YouTube канала си. Голяма част от феновете си, PewDiePie дължи на геймърски и комедийни видеа, които са неговата запазена марка. №1 влогър в света обаче си навлече гнева на милиони през изминалата година, когато бе в центъра на антисемитски скандал, породен от негово комедийно видео. Във въпросното видео, 28-годишният швед плаща на двама души в онлайн платформа, да държат табела с надпис “Смърт на всички евреи”, като участниците в шегата не са знаели какво всъщност означава надписа.

Тази шега отприщва вълна от недоволство срещу най-известният YouTube инфлуенсър и се превръща в грандиозен скандал с не малко последствия както за влогъра, така и за брандовете, които си партнират с него.

Впоследствие се оказва, че Felix Kjellberg е имал и други подобни шеги, определи като расистки от аудиторията, в съдържанието си. Влогърът се извини публично за част от обидните материали, които присъстват в каналите му и отрече да са били с цел насаждане на омраза. Това обаче не попречи на Maker Studios да прекъснат договора си с PewDiePie, нито на прекратяването на YouTube шоуто му Scare PewDiePie.

Един от видео отговорите на PewDiePie, относно скандала с антисемитските символи

 

  • Регулациите на Федералната търговска комисия на САЩ

През април 2017 г. Федералната търговска комисия (ФТК) на САЩ изпрати повече от 90 писма до инфлуенсъри, знаменитости и брандове, за нарушаване указанията за спонсорирано съдържание. В известията се посочват конкретни публикации, което показва, че ФТК реално следи изкъсо платената рекламна дейност в социалните мрежи. Нещо повече, в писмата се подчертава какво точно представлява правилното разкриване на реклама, в това число и къде трябва да са позиционирани хаштагове като #ad и #sponsored. Причината е, че дотогава много инфлуенсъри “препоръчваха” даден бранд в социалните си канали, като умело прикриваха платената реклама, поради което американската комисия реши да вземе строги мерки за повече прозрачност.

Строгите регулации на ФТК получиха широк отзвук и заради множеството знаменитости, които бяха в “черния списък” за нарушаване на правилата за онлайн реклама.

Пост на Vanessa Hudgens с добавен на видно място хаштаг #ad.

 

Chiara Ferragni и пример за прикрита платена реклама в публикация

Chiara Ferragni и пример за прикрита платена реклама в публикация

Източник: @chiaraferragni Instagram

 

  • Фалшивите последователи и несъществуващите инфлуенсъри

Фалшивите последователи и ангажираност се оказаха в основата на няколко скандала в последните години, което само показа истинския мащаб на проблема.

Миналата година австралийската влогърка Chloe Morello използва YouTube канала си, за да критикува инфлуенсъри (без да споменава имена) с фалшиви последователи и фалшива ангажираност. Според Morello, инфлуенсърите с изкуствено генерирани последователи, получават същите привилегии като инфлуенсърите с хиляди истински последователи. Дори повече - влогърката твърди, че инфлуенсърите с изкуствена ангажираност отнемат възможностите, които заслужават истински влиятелните влогъри в мрежата.

Фалшивите “инфлуенсър” профили в Instagram са друга тема, която предизвикаше вълна от реакции в индустрията. През август 2017 г., инфлуенсър агенцията Mediakix реши да направи експеримент, като създаде два изцяло фалшиви Instagram профила и ги регистрира в популярни платформи за инфлуенсър маркетинг. Акаунтите успешно “заблудиха” брандове и несъществуващите инфлуенсъри получиха предложения за партньорства на стойност стотици долари.

 

Chloe Morello за изкуствено генерираните последователи

Истината е, че използването на фалшиви акаунти и купуването на последователи продължават да са сред заплахите за ефективния инфлуенсър маркетинг. Но за щастие, брандовете имат и друга опция и могат да избегнат хората с фалшиви статистики в мрежата, като работят със специализирана инфлуенсър агенция.

А, ако искате да разпознавате най-лесно и бързо, дали някой има фалшиви статистики в социалните мрежи, прочетете статията тук.