Микро или макро инфлуенсъри - какво избират брандовете?

Микро или макро инфлуенсъри - какво избират брандовете?

Инфлуенсър маркетингът може да донесе несравними ползи за брандовете, без значение, дали ще изберат макро инфлуенсър (като известни актьори, популярни спортисти и...

Published: преди 2 години

Инфлуенсър маркетингът може да донесе несравними ползи за брандовете, без значение, дали ще изберат макро инфлуенсър (като известни актьори, популярни спортисти или телевизионни звезди) или микро (блогъри или тесни специалисти в определена ниша).

ПРЕДИМСТВАТА НА ИНФЛУЕНСЪР МАРКЕТИНГА:

 1. Създаване на автентично съдържание за бранда

 2. Генериране на повече ангажирани потребители със съответния бранд

 3. Увеличаване на трафика към уебсайта на бранда (или към конкретна избрана страница от сайта)

 4. Лесно и бързо достигане до по-младите потребители (милениали), които са скептични към традиционните реклами

 5. Генериране на продуктови ревюта по “органичен” начин - чрез използване на съответния артикул и споделяне на личното мнение на влогъра

 6. Увеличаване на реалните продажби на бранда

 7. Събиране на данни за потребителите, които могат да послужат на бизнеса за по-ефективен имейл маркетинг

 

КАКВО СОЧАТ СТАТИСТИКИТЕ, СПОРЕД MARKETINGPROFS?

 • Според проучването, 94% от маркетинг експертите, които използват инфлуенсър маркетинг го намират за ефективен подход.

 • Инфлуенсър маркетингът може да генерира до 11 пъти по-висока възвръщаемост от традиционната реклама.

 • 90% от потребителите се доверяват на препоръки от професионалисти, но само 33% от хората вярват на традиционни реклами.

 • 88% от потребителите вярват на онлайн ревюта, почти толкова, колкото на препоръка от приятел.

 

НО КАК БРАНДОВЕТЕ ДА РАЗБЕРАТ КАКЪВ ТИП ИНФЛУЕНСЪР Е ПОДХОДЯЩ ЗА ТЯХ?

Макро инфлуенсърите могат да достигнат по ефективен начин, значително по-голяма аудитория, заради милионите последователи в онлайн профилите си. Но трябва да се отбележи, че едва 3% от хората, които участват в проучването, твърдят, че биха обмислили покупка на даден продукт, ако е препоръчан от знаменитост. В същото време, 30% от потребителите са по-склонни да закупят продукт, използван от онлайн блогър, сочи статистиката. Микро инфлуенсърите са способни да влияят на потребителите в дадена сфера, основно заради автентичността си и изградената лоялност на последователите си (колкото и малко да са те).

 

“МИКРО” ИЛИ “МАКРО”?

Микро инфлуенсъри:

 • Аудитория, достигаща до няколко хиляди човека.

 • Съдържанието не достига до милиони последователи

 • Висока ангажираност на последователите

 • Не изискват висока инвестиция от страна на бранда

 • Активни последователи

Примери за микро инфлуенсъри са експертите в определена тясна област, блогърите с няколко хиляди последователи в мрежата и онлайн инфлуенсърите в дадена индустрия.

Макро инфлуенсъри:

 • Аудитория, достигаща до милиони хора.

 • Съдържанието може да достигне до милиони последователи

 • Ниска ангажираност на последователите

 • Изискват по-висока инвестиция от страна на бранда

 • Пасивни последователи

Примери за макро инфлуенсъри са блогърите и влогърите, които са станали популярни първоначално в онлайн пространството, а към днешна дата вече имат десетки хиляди, дори милиони последователи в социалните мрежи. Те са познати както в интернет пространството, така и извън него. Към макро инфлуенсърите спадат също и известни знаменитости като Дейвид Бекъм и Ким Кардашиян - те имат милиони последователи в социалните мрежи.

Ето и главните критерии, спрямо които разграничаваме типовете инфлуенсъри в мрежата:

Влияние

Макро инфлуенсърите имат по-широка аудитория, обхващаща различен тип потребители с разнообразни интереси.

Микро инфлуенсърите предлагат по-тясно таргетиране и релевантна аудитория, ориентирана към специфична област.

Ангажираност

Колкото по-малко последователи има даден инфлуенсър, толкова по-висока е ангажираността им. С увеличаването на броя на последователите, намалява и тяхната ангажираност към съдържанието.

Според проучването в MarketingProfs, в Instagram микро инфлуенсърите имат 10 пъти по-голяма вероятност за получаване на коментар или харесване на снимка.

Доверие

60% от хората, преди да предприемат покупка, търсят мнение за съответния продукт в блогове, видео блогове и публикации в социалните мрежи.

30% от хората са по-склонни да поръчат продукт, ако им е бил препоръчан от микро инфлуенсър, който няма статут на знаменитост.

Достигане до аудитория

За микро инфлуенсърите е трудно да достигнат до аудитория, дори доближаваща се до тази на PewDiePie например (макро инфлуенсър и едно от най-популярните лица в YouTube - с 61 млн. абонати). Ако брандът иска да стигне до потребители, заинтересовани от една конкретна индустрия - например гейминг, то използването на микро инфлуенсъри би се оказало добра тактика. Влогърите, които са фокусирани основно върху гейминг видеа, може би нямат огромен брой последователи, но пък могат да се похвалят с лоялни фенове, които редовно следят съдържанието им в YouTube. Затова, когато качеството е предпочитано, пред количеството, брандовете си партнират с микро инфлуенсъри.

Ако целта на бранда обаче е, не специфичен кръг потребители, а просто - максимален рийч и милиони различни хора, до които да стигне рекламата , то макро инфлуенсърите са по-добрата опция.

Тази статия е обект на авторско право.