В YouTube, като и във всички останали социални мрежи, съществуват канали с най-различни жанрове. От красота и лайфстайл до спорт и видео игри, те се радват на популярност и голямо количество последователи.

Но сред множеството популярни влогъри, предизвикателства и viral видеа, една онлайн общност често остава незабелязана - тази на любителите на книгите.

BookTube, както често бива наречена тази група YouTuber-и, е място, където се водят всякакви дискусии - за книгите, които те обожават и  мразят, за литература, за обичани герои, и за любовта към четенето като цяло. Ето защо BookTube определено заслужава нашето внимание.

Кои са някои от популярните BookTuber-и и какви са техните видеа - прочетете в следващите няколко реда.

Кристин Ричио прави първите си стъпки в света на Youtube още като тийнейджър - тогава тя започва да публикува видеа, в които танцува и се забавлява заедно със сестра си. Прави го просто за забавление, без да очаква гледания или абонати.

Когато постъпва в университет през 2010 г., тя качва и първото си видео на тема книги - за поредицата “Игрите на глада”. Прави го, защото обича да чете, а няма с кого да говори за книги.

Така се ражда идеята за нейния Youtube канал - polandbananasBOOKS. Започва да публикува скечове, да прави реакции на филмови адаптации на популярни издания, да говори за всичко, свързано с любимата й литература.

Днес тя е един от най-популярните BookTuber-и, с над 400,000 абонати на своя канал.

Каналът на Ариел Бисет е изпълнен със съдържание, което ще се хареса почти на всеки един любител на литературата - тя пише красива поезия, има подкаст, наречен BooksUnbound, и дава страхотни препоръки за книги. Прави видеа от 2011 година насам, а към днешна дата каналът й има близо 150 хиляди абонати.

Ариел твърди, че нейната цел е да вдъхновява хората да четат - независимо от възрастта, социалния им статус или професията им.

Сан Влихентарт е родена и израснала в Холандия, но от дълги години живее в Лондон.

Нейното първо YouTube видео на датира още от преди 10 години, а днес тя продължава да публикува видеа всяка седмица.

В своя канал тя говори за всичко, което я вълнува, а фокусът й е основно върху книгите, езиците и живота като цяло. Поредицата й от видеа “A Guide to All Things Books” са чудесен пътеводител за всеки, който иска да започне да чете, но не знае от къде да започне.

Каналът й "booksandquills" към момента има над 177 хиляди абонати, а видеата й се радват на голяма популярност.

Джен Кембъл е автор и литературен критик. Тя има няколко публикувани книги, сред които сборници с разкази, детски книги и стихосбирки.

Нейният YouTube канал е посветен на рецензии на детски книги, преразкази на митове и легенди и, разбира се, поезия. Каналът й има близо 50 хиляди абонати, които с ентусиазъм се включват заедно с нея в дискусии и литературни предизвикателства.

Освен работата си в YouTube, Джен предовно провежда свои уъркшопове, гостува на различни университети и пише за различни издания на свободна практика.

Този списък с BookTuber-и би бил непълен, ако не споменем Лили. Тя е един от най-прямите и откровени инфлуенсъри, които не се страхуват да казват точно това, което мислят. Ако искате да чуете нейното мнение за дадена книга, можете да бъдете сигурни, че то ще бъде на 100% откровено и без филтър.

След кратка почивка от създаване на видеа през 2018 г., тази година Лили се завръща с ново съдържание и нови книги, за които разказва на аудиторията си.

Различният й поглед върху нещата и забавният й характер са сред причините каналът й да се радва на над 138 хиляди абонати.


Това са само някои от т.нар. BookTuber-и - една интересна онлайн общност, която възпитава аудиторията си в любов към литературата и четенето.

А ако искате да научите повече за други популярни YouTube жанрове, тук можете да прочетете за гейминг инфлуенсърите и пътешествениците и инфлуенсър маркетинга.