Какво да очакваме в Инфлуенсър Маркетинга през 2018 г.?

Какво да очакваме в Инфлуенсър Маркетинга през 2018 г.?

Като топ тенденция и през тази година, инфлуенсър маркетингът продължава да бъде един от най-ефективните инструменти за привличане на правилния таргет за един бра...

Published: 2 years ago

Като топ тенденция и през тази година, инфлуенсър маркетингът продължава да бъде един от най-ефективните инструменти за привличане на правилния таргет за един бранд. Защото инфлуенсър маркетингът дава решение на един от належащите проблеми пред бизнеса - загубата на доверието на потребителите.

Повечето маркетолози, управляващи инфлуенсър кампании в B2C сферата, предвиждат да увеличат бюджетите си за инфлуенсър маркетинг през 2018 г., според проучване на Linqia. 39% от участниците в анкетата, ще инвестират повече в кампаниите с инфлуенсъри тази година, а 21% от маркетолозите планират същия размер бюджет като през предходната година. 36% от анкетираните си поставят за цел да съчетаят инфлуенсър съдържанието с електронната търговия така, че да увеличат реалните си продажби.

Предизвикателствата

През тази година, основно предизвикателство пред инфлуенсър маркетинга, според експертите, ще е определянето на ROI на инфлуенсър кампания. 76% от анкетираните от Linqia, твърдят че бизнесът ще продължава да среща подобни трудности и през 2018 г. 42% от маркетолозите смятат, че променящият се алгоритъм на социалните мрежи, ще направи трудно откриваемо органичното инфлуенсър съдържание.

КАКВО ОЩЕ ОЧАКВАМЕ В ИНФЛУЕНСЪР МАРКЕТИНГА ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА?

  • Потенциалът на Musical.Ly като канал за инфлуенсър маркетинг

Musical.ly е социалната мрежа за създаване на кратки видеа, която се превърна в сензация сред тийнейджърите, особено за онези, които обичат да имитират любимите си изпълнители. Потребителите на Musical.ly са предимно между 13 и 21 години. През следващите месеци се очаква приложението да увеличава популярността си и като канал за инфлуенсър маркетинг, насочен към тийнейджърите.

  • Инфлуенсърите осъзнават стойността на собствения си бранд.

Сами виждаме, че в някои случаи границата между онлайн инфлуенсър и знаменитост се размива. Поколението Z например, възприема някои от известните блогъри като идолите на своите време. И ако знаменитостите успяват да монетаризират славата си, инфлуенсърите също осъзнават откриващите се възможности. Да успееш да продаваш собствен бранд с името си е индикатор, че ще можеш да рекламираш и чужди брандове, също толкова успешно. 

Едни от най-влиятелните лица в мрежата, които събират стотици хиляди последователи, вече са разработили собствени брандове, при това - изключително печеливши. Zoella има козметична линия “Zoella Beauty”, която отбеляза рекордни продажби във Великобритания. PewDiePie има собствен бранд геймърски столове, които въпреки високата си цена, са едни от най-популярните продукти в гейминг средите. 

  • Брандовете ще осъзнаят, че автентичността е фактор, който не бива да се пренебрегва

Инфлуенсърите генерират все по-привлекателно съдържание, благодарение на автентичността си, а не на сценария, даден им от брандаАко бизнесът търси ефективен резултат от кампанията, насоката, в която трябва да се движи е към по-малко контрол върху креативността и партньорства с инфлуенсъри, които наистина харесват рекламирания продукт.

  • Ориентиране към дългосрочни отношения с най-подходящите инфлуенсъри

Когато един бранд намери инфлуенсър, който пасва перфектно на визията и продуктите му, бизнесът е по-склонен да продължи сътрудничеството си с този блогър, отколкото да “експериментира” с други непроверени инфлуенсъри. Личният подход между бранд и инфлуенсър е един от детайлите, които създават успешен инфлуенсър маркетинг. Някои от най-печелившите сътрудничества между брандове и блогъри, продължават дълго след края на официалната кампания. Това е така, защото инфлуенсърът е истински фен на въпросния продукт и би го препоръчал на аудиторията, дори когато не му е заплатено за “рекламата”. Точно към такъв тип сътрудничество се ориентират брандовете, за да се убедят в дългосрочните ползи от кампания с подходящ инфлуенсър.

  • Броят на последователите вече не е индикатор за ефективност

Броят на последователите на даден блогър отдавна вече не е индикатор за очакваната ефективност на една инфлуенсър кампания. Както потребителите, така и брандовете са наясно, че и последователите, и харесванията на един “онлайн инфлуенсър” могат да са фалшиви. Но затова пък идва на фокус факторът ангажираност - кликванията, споделянията, коментарите - на който бизнесът обръща все повече внимание.

  • През 2018 г. всички говорят за… микро инфлуенсъри

Микро инфлуенсърите имат по-висока ангажираност на аудиторията и това е само една от причините брандовете да се обръщат именно към тях.

Без да се доближават до статута на знаменитости, микро инфлуенсърите често са специализирани в определена ниша, което ги прави идеални за достигане до тясно таргетирана аудитория. Пример за това са технологичните брандове, които промотират новите си конзоли и за целта се насочват към популярни геймъри, които са авторитети в сферата си, макар и непознати на голяма част от масовите потребители.

Недостатък при кампаниите с микро инфлуенсъри понякога се явява ниският reach. За да се компенсира това, брандовете често включват не един, а няколко микро инфлуенсъра в кампания - така се разширява достигнатата публика, но едновременно се поддържа и нивото на ангажираност.

  • Instagram продължава да е на върха със своя story формат

От 100 млн. потребители през октомври 2016 г., Instagram Stories утроиха популярността си до 300 млн. потребители, само година по-късно - през октомври 2017 г. Този феноменален прогрес се очаква да продължи и през следващите месеци, за което свидетелстват и редицата актуализации, които Instagram въведе. Instagram Stories са лесни и удобни за използване и брандовете се опитват да разберат как най-ефикасно да ги внедрят в инфлуенсър кампаниите.

А за да е успешна една инфлуенсър кампания през 2018 г., виж  кое сработва и кое - не, при инфлуенсър маркетинга.

Тази статия е обект на авторско право.