Най-популярните YouTube канали през годините

Най-популярните YouTube канали през годините

На всички ни е известно кои са най-популярните YouTube канали в света днес. Но помним ли кой е първият най-известен YouTuber и с какво се е занимавал той? Предла...

Published: 1 year ago

На всички ни е известно кои са най-популярните YouTube канали в света днес. Но помним ли кой е първият най-известен YouTuber и с какво се е занимавал той?

Предлагаме ти един интересен поглед назад във времето - за промените, които е претърпяла платформата и как това, което хората са считали за интересно и любопитно, постепенно прераства във всичко онова в онлайн пространството, което познаваме и обичаме днес.

Питър Оукли, по-известен в интернет средите с псевдонима си Geriatric1927, е първият човек, достигнал до 25 хиляди абонати в YouTube. Това постижение е записано на 3-ти септември 2006 г. - две години след създаването на платформата.

Питър прави своя дебют в онлайн пространството през август 2006 г. (когато е на 79 години), създавайки автобиографичната си поредица “Telling it all”.  В нея разказва спомени от детството, от службата му като механик по време на войната и за любовта си към мотоциклетите. Тези видеа бързо го изстрелват сред най-популярните хора в YouTube - тогава все още малка и не толкова развита общност. Така той остава в историята като първия най-голям YouTuber в света.

Lonelygirl15 - това е името на един от първите “скандални” YouTube канали. Той достига 50 хиляди абонати и става най-големият канал на платформата през ноември 2006 г.

Под псевдонима Lonelygirl15 се крие 16-годишната Бри, която разказва за живота си под формата на видео блог.

Това, с което нейният канал предизвиква големи дискусии в онлайн средите, е едно разкритие свързано с него. През септември 2006 г. става ясно, че автентичният влог на Бри всъщност е продукция с режисьор и сценарий. Малко след това разкритие, каналът Lonelygirl15 постепенно се превръща в уеб сериал с множество герои, истории и сюжети.

Шоуто остава в историята на YouTube като един от първите случаи, в които скандалът допринася за печелeне на гледания и популярност.


Aмерикански комедиен YouTube канал, създаден от двама приятели - Иън Хикокс и Антъни Падия. YouTube акаунтът им съществува от ноември 2005 г., като до ден днешен продължава да бъде изключително успешен.

Антъни и Иън започват да снимат видеа като шега между приятели. Заснемат се как пеят и танцуват на различни популярни песни, без никаква подготовка или специален декор. Клипът, който ги превръща в YouTube сензации е „Pokemon Theme Music Video“. Той е публикуван през ноември 2005 г. и е гледан 24.7 милиона пъти - като за известно време държи титлата най-гледаното видео в сайта.

Това дава нужния скок на канала и той започва да се движи стремглаво нагоре - често залагайки на черен хумор и неочаквани обрати, видеата не спират да печелят нови фенове, а екипът на Smosh да се разширява.

Smosh става най-популярният канал на платформата два пъти - през юни 2007 г., когато достига до 100 хиляди абонати и през май 2013 г., когато става първият канал, достигнал до 10 милиона абонати.

Tова е популярен интернет герой, създаден и изигран от Лукас Крукшанк. За първи път той е представен в канала JKLProductions през октомври 2006 г. След като Фред започва да набира популярност, Лукас прави негов собствен канал - FRED. Той по късно се превръща в каналът, който пръв достига до 1 милион абонати през април 2009 г.

А какво го прави толкова популярен? Фред Фигълхорн е 6-годишно момче, с висок глас и динамичен живот. Странното му семейство и всичко, което му се случва, е точната рецепта за успех през този период на платформата YouTube.

Фред печели популярност и отвъд интернет - има 3 игрални филма, както и сериал (който е считан за провал).

Днес Лукас не играе повече Фред, но продължава да публикува видеа на своя собствен канал.

Nigahiga - под този псевдоним прави своя YouTube канал Райън Хига. Той започва да публикува видеа през 2006 г., заедно с Шон Фуджийоши. Райън залага на “абсурден” тип комедия, с много бързо развитие и неочаквани развръзки. Две от най-популярните му видеа са “How to be Gangster” и “How to be Emo”. Те изстрелват канала на Райън сред легендите на YouTube.

Nigahiga става най-големия канал в YouTube два пъти - за 12 дни през 2008 г. и по-късно през 2009 г., когато задържа титлата си за цели 677 поредни дни. Той става първият YouTuber, който достига до 2 милиона абонати - през март 2010 г.

Днес nigahiga продължава да бъде активен канал, като публикува нови видеа всяка седмица.

Kанал, създаден от Рей Уилиам Джонсън през април 2009 г. Неговото най-популярно шоу, както и причината за успехa на канала, е наречено “Equals three”. В него Рей показва смешни viral видеа, прави класации и добавя своите забавни коментари. Каналът бързо печели популярност и през 2011 г. вече цели 5 милиона души са абонирани за него - за първи път в историята на Youtube.

През 2014 г. Рей напуска позицията си на водещ на предаването, като бива заместван от няколко души. Успехът на предаването така и не се завръща.

29-годишният швед, чието истинско име е Феликс Шелберг, е без съмнение най-популярният човек на територията на YouTube. Със своите 20 милиона абонати, достигнати на 9-ти януари 2014 г., той застава на челното място в YouTube без намерение скоро да слиза от там. Задържа позицията си без конкуренция за цели 1920 дни - чак до 2018 г. Тогава се появява индийската музикална компания T-series, която след дълга война за популярност, успява да го свали от първото място и първа да достигне до 100 милиона абонати (на 29-ти май 2019 г.).

Каналът на Pewdiepie в YouTube съществува от вече девет години и там могат да бъдат открити коментарни видеа от видеоигри, както и традиционни влогове и комедийни шоута. Името на Шелберг е било намесвано в редица скандали, а самата платформа на YouTube е преживяла големи промени, благодарение на тях. Феликс е безспорно най-влиятелната личност на платформата.А ако искаш да знаеш още за популярните онлайн личности, виж “Кои са инфлуенсърите в Twitch”.